ANKARA PANORAMİK FOTOĞRAFLARI
Ankara’nın Batısına, Eskişehir yönüne bakış. Arka planda gökdelenler bölgesi Söğütözü 06.11.2018
Ankara’nın Kuzey yönüne bakış. Anıtkabir ve arka planda Yenimahalle
Çukurambar. Arka planda Söğütözü ve Yenimahalle 28.08.2018
Ankara’nın Kuzey yönüne bakış. Atatürk Orman Çiftliği, arka planda Demetevler ve Yenimahalle (01.09.2013)
Ankara, demiryolu hattı sınır alındığında güney ve kuzey olmak üzere ikiye ayrılabilir. Ayrıca, Çankaya-Kızılay-Ulus-Aydınlıkevler güzergahı sınır alındığında da doğu ve batı olarak adlandırılabilir.
ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ-KIZILAY METROSU
Keçiören-Atatürk Kültür Merkezi arasında çalışmakta olan metro hattı, Kızılay son istasyon olacak şekilde uzatılıyor. Güzergah üzerinde yer alan GAR ve ADLİYE istasyonlarının yapımı devam ediyor. Proje kapsamında Zafer parkın (Yüksek Seçim Kurulu binası önü) içinde bir şaft inşaası ile gezer vinç montajı tamamlandı.
YÜKSEK HIZLI TREN GARI
Ankara mevcut garının güneyinde, Celal Bayar bulvarı kenarında yer alan Ankara Tren Garında 4, 5 ve 6 olmak üzere üç peron bulunuyor ve yüksek hızlı trenler için kullanılıyor. Peron boyları, altışar vagonlu iki tren seti uzunluğunda yapıldı. Böylece aynı perondan ve aynı anda hem batı yönü ve hem de doğu yönü trenleri yolcu indirme-bindirme yapabilecek. 1 ve 2. Peronlar diğer tren seferleri için ayrılmış olup eski gar binasından hizmet veriliyor. 3. peron ise yenilenen Sincan-Ankara-Kayaş arasında çalışan banliyö treni Başkentray için kullanılıyor. Bütün peronlar üstgeçit, altgeçit ve yürüyen merdivenler ile bağlantılı durumda.
ANKARAY SÖĞÜTÖZÜ İSTASYONU
Dikimevi-Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali (AŞTİ) arasındaki ANKARAY metro hattı Söğütözü'ne kadar uzatılarak son istasyonu da inşa edildi. İstasyonun hemen yanına Kızılay-Çayyolu metrosunun istasyonu da ayrıca inşa edilerek "ortak istasyon" oluşturuldu ve iki istasyon arasında geçişler yapıldı. Fotoğraflarda tamamlandığı görünen istasyonun açılması bekleniyor.
Ankaray İstasyonu Çukurambar Çıkışı (YDA Center altı)
ÇUKURAMBAR-KIZILIRMAK-ÇİĞDEM-BALGAT İMAR PLANI
Temmuz 2015 tarihinde, Çankaya Belediye Başkanlığı (Kızılay/Ankara) zemin kat girişindeki duvarda bulunan Çankaya İlçesi İmar Planından çektiğim fotoğraf. Zaman içinde değişiklikler olsa da büyük oranda doğru. Genel bilgi için kullanılabilir, ada ve parsel numaraları okunabilir.
METRO PROJELERİ
*26 km ve 7 istasyonlu Kuyubaşı-Esenboğa Havalimanı-Yıldırım Beyazıt Üniversitesi hattı *3,3 km Atatürk Kültür Merkezi-Hızlı Tren Garı-Kızılay hattı (yapımı devam ediyor) *788 m AŞTİ-Söğütözü Ankaray istasyonu bağlantısı *14 km Hızlı Tren Garı-Etlik Şehir Hastanesi-Ovacık hattı *11 km Hızlı Tren Garı-Siteler-Kuyubaşı hattı *10 km Dikimevi-Natoyolu-Nata Vega Hattı *5 km Söğütözü-Yüzüncüyıl-ODTÜ hattı *8 km ODTÜ-Macunköy Metro İstasyonu bağlantısı *8 km Batı Merkezi-Ümitköy Metro İstasyonu Bağlantısı *5 km Törekent-Yenikent bağlantısı *10 km Koru İstasyonu-Yaşamkent-Bağlıca hattı
ATAKULE
Ankara'nın güneyindeki zirve noktasında, Çankaya'da yer alan ATAKULE, 125 m. yüksekliğinde bir kule, 5 katlı alışveriş merkezi ve otopark katından oluşuyor. İlk defa 13.10.1989 tarihinde açılan ATAKULE'nin AVM bölümü yıkılarak yeniden yapıldı ve 28.10.2018 tarihinde tekrar açıldı. Önceden AVM dışında olan Kule, yeni yapıda AVM içine katılmış. Ayrıca kulenin taşıyıcı kolonları arası da değerlendirilmiş, örneğin zemin katta "Danışma" olarak kullanılıyor. Kulenin en üst katında, kubbeli kısımda döner restoran, bir alt katında ise seyir terası bulunuyor. AVM üstü de seyir alanlı, açık havalı, yeşillikler içinde "Park" olarak düzenlenmiş.
34) BUGÜN NE İÜİN ;
Dünyanın kendi ekseni etrafında bir tur dönmesiyle oluşan gün, yirmidört saate bölünmüş bir zaman dilimidir. Sekiz saati uykuya ayrıldığında kalan elliyedibin altıyüz saniyenin çok da uzun olmadığı görülür. Dolayısıyla, durdurulamayan bu sürenin ne için kullanıldığı, alınan bir o kadar sayıdaki nefesle neler yapıldığı, ömürden bir parçanın nasıl geçirildiği büyük önem taşır. Üzellikle, hesap gününe inanan kişiler için önem daha da fazladır.
İnsan ömrü, dün, bugün ve yarın olmak üzere üç bölüme ayrıldığında; yarının bugün, bugünün de dün olacağını ve geçmişin geri getirilemeyeceğini, olmuşların değiştirilemeyeceğini unutmamak â??bugünüâ? bu temel felsefe ile yaşamak gerektiği ortaya çıkar ki her nefesin değeri bilinsin, hakkı verilebilsin.
Bugün, â??dünüâ? yaşayanların bol hayıflanmalı, öyle yapmasaydım, şöyle etmeseydim, böyle olmasaydı cümleleri ile geçen bir ömrü olur, hem bugünü hem de yarını keşkelerle dolar. Fikren olmasa da fiilen bugün dün içindir yaklaşımı içinde yaşayan bu kişilerin öncelikle kendilerine ve sonrasında yakın ve uzak çevresine pek bir yararı olmaz, hatta kullandıkları masalımsı dil, özellikleri gençleri fazlasıyla sıkıp üzebilir de. Dünden ders alıp gelişmeye kapalı olduklarından, fayda üretmeye de zaman bulamazlar, yaş ilerledikçe de dünde yaşar dururlar. Göçüp giderken dünyadan milyarlarca saniye büyüklüğünde bir boşluk bırakırlar ki ne romanı yazılır ne de şiiri okunur.
Bugün, â??günüâ? yaşayan, bugün bugün içindir temelindeki hayat tarzı onaltı saatin çoğunu, sadece kendisi için, zevki sefası için kullanır ki düne kalacak daha az faydalı cümleleri olur. Ancak, yarını için elle tutulacak bir birikmişleri, yarında kullanabilecek bugün kazanılmış üst üste konulmuş bilgi-beceri ve tecrübeleri genelde olmaz. Bu kişiler, yarın olduğunda bugün yapmadıkları için az veya çok keşkeli hayat sürerler. Roman değil ama bir çırpıda okunan, günü bile doldurmayan, küçük hikâyeleri birkaç kısa kısa şiirleri yazılabilir belki.
Bugün, â??yarınâ? için yaşayan, bugün yarın içindir diyenlerin, dün içinde yarın içinde çok çok az keşkeleri vardır ve daha çok bugünü yaşayamadıklarına hayıflanırlar. Dünyaya yaptıkları katkılar, bırakılan eserler ve izler üzerine romanlar, şiir kitapları doldurulur. Bir ömür geçti derken bir buruklukları olsa da geride bıraktıklarının verdiği huzuru ve mutluluğu duygu yoğunluğu ile yaşarlar.
Bugünü, dün için yaşayanlar hem bugünü hem yarını kaybederler; bugünü bugün için yaşayanların dünü ve yarınları yoktur; bugünü yarın için yaşayanların ise dünü de yarını da vardır ancak bugünlerini feda ederler.
ÜMRÜNÜZDE KEşKELER OLMASIN. (08.04.2020)
SÖĞÜTÖZÜ YDA CENTER
Ankara’nın son yıllarda hızla gelişen “Gökdelenler Bölgesi” olarak da anılan Söğütözü bölgesinde, Metro ve Ankaray ortak istasyonunun yanında yer alan YDA Center İş Merkezi, yapımı ve mimarisi ile farklı bir yapı. Doğu tarafı 35, batı tarafı 20 kattan oluşan yapının zemin seviyesi altındaki 8 katı otopark olarak kullanılacak. Önce, otoparktan zemin kata asansörle çıkılacak, sonra diğer asansörlerle üst katlara çıkılacak.
SÖĞÜTÖZÜ ÜSTGEÇİT
Söğütözü Metro-Ankaray ortak istasyonu çıkışında, bölgenin modernliğine uygun, estetik, işlevsel, kullanıcı dostu bir yaya üstgeçidine ihtiyaç var. Mevcut üstgeçit yerine, 4 adet rampadan oluşan, merdiveni, basamağı ve işletme masrafları olmayan, çocuk-yaşlı-engelli her kullanıcıya uygun, "yürünebilecek" bir üstgeçit öneriyorum. Ayrıca, metro istasyonunun -1 katından Dumlupınar Bulvarını geçecek bir altgeçit yapılmasını da zorunlu görüyorum. Altgeçit için mesafeler yeterli, ayrıca Milli Kütüphane, MTA, Bilkent, Tarım Bakanlığı, Beytepe istasyonlarında yapılmış.
YENİMAHALLE-TELSİZLER-ŞENTEPE TELEFERİK
Yenimahalle Metro İstasyonu ile Telsizler ve Şentepe arasında, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılmış olup şehir içi toplu ulaşım sisteminin bir parçası olarak işletilmektedir. Toplam 3257 metre uzunluğunda ve dört istasyondan oluşmaktadır. Mevcut taşıyıcı çelik halattan önce, daha ince olan klavuz çelik halat, helikopter destekli bir çalışma ile yerleştirilmiş, sonrasında asıl taşıyıcı halat buna bağlanarak çekilmiştir. Ayrıca, Sistemde iki farklı hız söz konusudur. İstasyona giren yolcu kabini, daha yüksek hızlı ana kablodan ayrılarak daha yavaş bir hızda hareket ederek istasyondaki yolcuların binmesi sağlanmakta, hiç durmadan ana kabloya tutunarak yoluna devam etmektedir. Telsizler istasyonunun alt katında, kullanımdaki fazla kabinlerin bakım-onarım için çekildiği bakım ve işletme alanı mevcuttur.
ANKARA’NIN DOĞAL GÖLLERİ
Mogan Gölü, Ankara’nın güney çıkışında, Gölbaşı ilçe sınırları içinde Ankara-Konya yolunun sağ tarafında yer alır. Gölün, yerleşim yerlerine yakın olan yaklaşık 8 km.lik kıyısı park olarak düzenlenmiş, yürüme yolları, piknik alanları, yeme-içme mekanları, cami, mescit, otopark ve tuvaletler yapılarak MOGAN PARK adıyla hizmete açılmıştır. Yaz ve kış kullanılabilen, her mevsim ayrı bir güzelliği olan parka haymana yolundan giriş yapılmaktadır. 02.02.2019
Eymir Gölü, Ankara’nın güney çıkışında, Gölbaşı ilçe sınırları içinde Ankara-Konya yolunun sol tarafında yer alır. Doğallığı nedeniyle tercih edilen alan özellikle günlerinde çok kalabalık olmaktadır. ODTÜ arazisi sınırları içinde olduğundan Belediyeler tarafından her hangi bir kalıcı çalışma yapılamadığından ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılamada son derece yetersizdir. 26.03.2017 Ayrıca, "Kanal Ankara" projesi Eymir gölünün doğu çıkışındaki, göldeki fazla suyun tahliye edildiği noktadan başlamaktadır
Göksu Park, Ankara’nın Kuzey çıkışında, İstanbul yolunu sol tarafında, Eryaman bölgesinde yer alır. Her türlü altyapısı ve imkanları sağlanmış olan göl, yerleşim yerlerine ve alışveriş merkezine de komşu durumundadır. Her mevsimde hizmet veren göl ve çevresi, piknik için, ayrıca düğün fotoğrafları çekimi için tercih edilmektedir.
ESKİŞEHİR YOLUNA ALTERNATİF YOLLAR
Ankaranın batısında bulunan yerleşim alanlarının şehir mekezine bağlantısını sağlayan Eskişehir yolunun yetersiz kalması nedeniyle alternatif yeni yollar yapılması gerekli olmuştur. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek döneminde planlanan bağlantı yolları haritada gösterilmiş olup aciliyet arzeden kesimlerin yapımına hızla başlanmıştır. Bu kapsamda, Angora bulvarını Bilkent kavşağına bağlayan ve Ankara Şehir Hastanesi bölgesini de düzenleyen yol, altgeçit, üstgeçit ve kavşakları yüksek standartlı olarak tamamlanmıştır. ODTÜ arazisinin, Eskişehir yoluna dik şekilde ve uzun derinlikte yer aldığı bölgede, çok gerekli olmasına rağmen, Eskişehir yoluna paralel yollar yapılamamaktadır.
AHMET HAMDİ AKSEKİ CAMİİ
Dumlupınar Bulvarı, Bilkent Metro İstasyonu yanındadır. Cami içi doğal aydınlatma ve taşıyıcı sistemi, alt katlardaki kitap satış ve sergi salonları ile farklı bir yapıdır.
BEŞTEPE MİLLET CAMİİ
Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde, Kongre ve Sergi Salonu yanındadır. 15 Temmuz Şehitler Anıtı ve yapımı devam eden Müze ile bütünlük oluşturmaktadır.
MELİKE HATUN CAMİİ
Ulus, Hergelen (İtfaiye) Meydanında, cami içi şadırvanı, alt kat çarşısı, kapalı otoparkı, dinlenme parkı ve meydanı ile hizmete açıktır..
BAĞLICA BULVARI - ETİMESGUT BAĞLANTISI
Ankara-Eskişehir yoluna paralel olarak açılan Sabancı Bulvarının devamı niteliğindeki Bağlıca Bulvarı, TOKİ Prestij Bloklarının kuzeyinde kalan kesimde yapılan bir trompet kavşak ile Etimesgut a Bağlanıyor. Böylece, Eskişehir yönünden gelenler, Koru kavşağından sola dönerek Bağlıca Bulvarı-Trompet Kavşak üzerinden Etimesgut a gidebilecek. Etimesgut tan gelenler ise, Bağlıca bulvarına çıkarak Ankara, Eskişehir, Koru-Çayyolu yönüne gidebilecekler.
ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ
Ankara Kalesi sırtlarında, kale dışında yer alan müzeye Ulus-Hisarpark caddesinden veya Çıkrıkçılar Yokuşundan veya Samanpazarından gidilerek ulaşılır. Osmanlı döneminde 1460 lı yıllarda yapılan Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han restore edilerek müze yapılmıştır. Anadolunun çeşitli yerlerinden getirilen eserlerin sergilendiği müzede tarih içinde bir yolculuk yapılarak "kimler gelmiş, kimler geçmiş"görülebilir. Ülkemizin en önemli müzesinde dünyaca ünlü objelerin asılları sergilenmekte olup çok etkileyici özelliklere sahiptir.
DUMLUPINAR BULVARI - İNCEK BULVARI BAĞLANTISI
Eskişehir yolundan (Dumlupınar Bulvarı), ODTÜ ile Bilkent arasından, ODTÜ arazisinin batı kıyısından, Ankaranın zirvedeki yerleşim yerlerinden olan İncek bölgesine karayolu bağlantısı yapılıyor. Mevcut durumda Angora bulvarı, Ümitköy üzerinden sağlanan ulaşım doğrudan yeni yoldan, kesintisiz olarak yapılabilecek. Sonrasında, Haymana yoluna kadar bağlanabilecek.
15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ ANITI
Cumhurbaşkanlığı Külliyesinin ana giriş kapısının karşısında yapılan anıt, TEK DEVLET, TEK MİLLET, TEK VATAN, TEK BAYRAK temalarının yer aldığı dört yüzden oluşuyor. Bunların üstünde de AY ve YILDIZ bulunuyor. Ayrıca, 15 Temmuz 2016 gecesi yaşanan vahim olaylar esnasında, ülkemizin tamamında şehit olan 256 vatandaşımızın isimleri ve fotoğrafları anıtın içinde yer alıyor. Yapımı devam eden müze ile bir bütünlük oluşturacak.
ANKARA ULUS'TAN PANORAMİK FOTOĞRAFLAR
Ulus'ta yer alan Hacı Bayram-ı Veli Camii ve çevresindeki çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Oluşturulan meydan, yemek mekanları, alt kat ve üst kat çarşılar, arka plandaki katlı otopark ve abdesthaneler ile temiz, çok ferah bir bölge kazanıldı. Ayrıca, çevredeki yıkık, harabe binalar da aslına uygun yenilendi, küçük esnafın yoğun olduğu sokaklar düzenlendi. 12.10.2019
Ankara'nın en eski yerleşim alanı; Ankara Kalesi, Hıdırlık Tepe ve Bentderesi. Ankara coğrafyasında önemli yeri olan Hatip çayı kale ve Hıdırlık tepe arasındaki boğazdan geçiyor. 1950.li yıllarda yaşanan sel felaketi sonrasında dere ve havzasında taşkın koruma yapıları yapılmış. Hatip çayı kapalı kesit içinde akarak, Ankara çayına katılıyor. Çayın üzeri önemli caddeleri oluşturuyor. 12.10.2019
Hacı Bayram Camii bahçesinden Ankara'nın güneyine bakış. Arka planda Yenimahalle Şentepe (Telsizler), Etlik, Keçiören. Etlik Şehir Hastanesi ve Gülhane Hastenesi. Ayrıca, ön planda Hacı Bayram çevresinde yapılan düzenleme çalışmaları görünüyor. Bölgede otopark sorununun çözümü için yapılan kapalı otopark çıkışı solda. 12.10.2019
MALAZGİRT BULVARI
Konya yolu-Eskişehir yolu-İstanbul yolu arasında bir bağlantı yolu, 1970.li yıllarda projelendirilmiş olup İstanbul yolu-Eskişehir yolu arasındaki kesim 1986 yılında Anadolu bulvarı olarak tamamlanmıştı. Ankara Çevre Otoyolunun 1990.lı yıllarda açılması ile proje, otoyolun İvedik kavşağına kadar yapılmıştı. Projenin, Eskişehir yolu-Konya yolu arasındaki kesiminin yapımına 2012 yılında başlandı ve iki yılda yüksek standartlı olarak tamamlanarak trafiğe açıldı. Proje, imar planlarında boş bırakılan alanda yapıldı. Sadece, ODTU yönetimlerinin daha önceden proje hakkında bilgi sahibi olduğu, bunun için de bakımı bırakılmış çalılık alanın kenar kısmından bir bölüm dahil edilerek tamamlandı. Proje, Öveçler ve Dikmen'e kadar uzatılarak kesintisiz ulaşım sağlandı.
youtube VİDEO
KUZEY ANKARA PROJESİ
Ankara'nın kuzey çıkışı olan Esenboğa, Çankırı yolunun sağında ve solunda bulunan "gecekondu" alanının, modern şehre dönüştürülmesi amacıyla, Ankara Büyükşehir Belediyesi-TOKİ tarafından Melih Gökçek döneminde başlatılan ve büyük bir başarıyla tamamlanan, Başkentin en büyük kentsel dönüşüm-toplu konut projesidir. Proje kapsamında, eski yol terk edilerek, sol yamaçtan geçirilen kısa bir tünel ve kemer köprüyü de içeren yüksek standartlı karayolu da yapıldı. Projenin, iki tepe arasında kalan vadi kesimi rekreasyon alanı olarak düzenlendi. Mülkiyet büyüklüklerine göre hak sahibi olarak belirlenen gecekondu sahiplerine, yapılan yüksek katlı konutlardan daireler verildi. Projenin finansmanı, projedeki diğer konut ve işyerlerinin satışından sağlandı.
MAVİ GÖL
Ankara'nın orta ve doğu Karadeniz bölgesine çıkış yolu olan Samsun yolu ile Çevre Otoyolu arasında yer alan Mavi Göl, Hatip Çayı üzerindeki Kayaş Bayındır Barajının göl alanıdır. Ankara taşkın koruma projeleri kapsamında şehrin su temini sisteminin bir parçası olarak yapılan baraj, İvedik arıtma tesisi ve bağlantılı barajların devreye alınması ile 1990.lı yıllarda atıl kalmış, Ankara Büyükşehir Belediyesine devredilmesinden sonra rekreasyon ve su sporları alanı olarak düzenlenmiştir. Samsun yolu üzerinden, toplu taşıma araçları ile ulaşılabilmektedir.
WONDERLAND EURASIA
Ankara'nın Anadolu Bulvarı, İstanbul Yolu ve Çiftlik-Demetevler yolu arasında kalan 1300 dönümlük alan üzerine kurulan tema park "Wonderland Eurasia" adı ile faaliyet gösteriyor. 2117 eğlence ünitesinin bulunduğu park, her yaştan ziyaretçiye hitap edecek şekilde olup yaz-kış kullanılabilecek. Ankara Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde olan park, yıllık kira bedeli ile özel sektör tarafından işletiliyor. Giriş ücretleri ve seçenekleri döneme göre değişiyor. Ayrıca, üzeri güneş paneli ile kapatılmış 6800 araç kapasiteli otopark, aynı zamanda elektrik enerjisi de üretecek. 2 milyondan fazla bitki ve ağaç türü, dünyanın en fazla burguya sahip Roller Coasterı ve dinozor maketleri de bulunuyor.
HAYVANAT BAHÇESİ PROJESİ
Ankara hayvanat bahçesi, Yenimahalle kavşağı-Çiftlik Kavşağı arasındaki 900 dönümlük alan üzerine kuruluyor. Önceki hayvanat bahçesinde 26 tür hayvan bulunmakta iken yeni hayvanat bahçesinde 200 tür bulunacak. Hayvanlar büyük oranda dünyadaki diğer hayvanat bahçelerinden takas şeklinde temin edilecek ve doğal ortamlarına yakın ortamlarda barındırılacak. Proje kapsamında, iki teleferik hattı da bulunuyor. Yüksekten geçen hat, İvedik metro istasyonundan başlayacak, İstanbul yolunu havai olarak geçerek, hayvanat bahçesi üzerinden devam edecek ve eski hayvanat bahçesi önündeki istasyonda duracak, buradan da devam ederek Wonderland Eurasia giriş kapısına kadar gidecek. İkinci hat, daha alt seviyeden, sadece hayvanat bahçesi üzerinde çalışacak olup alanı havadan izleme imkanı sağlanacak.
GÜVENPARK MİNİBÜS DURAKLARI
Keçiören Metrosunun Kızılay'a uzatılması projesi kapsamında, Güvenparkın Milli Müdafaa caddesi kenarında 35 m derinliğinde metro istasyonu yapılacak. Bu yapının metro hattı üstündeki katlarında minibüs duraklarının yapılması, zemin katın ise yeşil alan olarak düzenlenmesi planlanıyordu. Her katta 75 minibüsün yer alacağı, 2 veya 3 katlı bir yapı ile 225 aracın park edip, yolcu indir-bindir yapabilecekleri, giriş ve çıkışın Milli Müdafaa caddesinden olacağı bir yapı ve bunun Metro istasyonları ile bağlantısı öngörülüyordu.
Ancak, açıklanan proje iptal edildi, metro istasyonu "Tünel Tipi" yapılıyor. Minibüs durakları buradan kalkacak.
HAMAMÖNÜ RESTORASYON ÇALIŞMALARI
Talatpaşa Bulvarının Samanpazarına yakın kısmında yer alan Tarihi Karacabey Hamamının çevresinde bulunan Hamamönü bölgesinde, kerpiç, ahşap karkas yapılardan oluşan, büyük oranda çürümüş, terk edilmiş, bir çoğu yıkık, her bakımdan güvensiz yapılar bulunmakta idi. Altındağ Belediyesi restorasyon projeleri ile bölgeyi yenileyerek yaşanabilir, gezilebilir turistik bir alan ile küçük esnafa yönelik çeşitli işyerleri oluşturdu. Özellikle evlerin bahçeleri düzenlenerek müzik kafeler, nişan-düğün etkinlik mekanları, özel yemeklerin bulunabileceği dükkanlar, kahveciler açıldı. Bölgeye girince, her sokağını görme, gezme, dolaşma gereği duyuluyor. Mehmet Akif Ersoy'un da bir dönem yaşadığı Tacettin Dergahı Sarıkadı sokağında bulunuyor.
SÖĞÜTÖZÜ YERALTI OTOPARKI
Ankara'nın Söğütözü bölgesinde, YDA Center ile Ufuk Üniversitesi caddesi arasında kalan alanda, Vatan Bilgisayarın yanında beş katlı yeraltı otoparkı yapıldı. Otoparka giriş ve çıkışlar 1443. caddeden yapılacak. Mülkiyeti Ankara Büyükşehir Belediyesine ait otoparkın kısa sürede hizmet vermesi bekleniyor. Otoparkın zemin seviyesinde, kafe türü bir mekanın olacağı tahmin edilen bir yapı ile idari bina ve havalandırma sistemleri bulunuyor. Ayrıca, yaya giriş ve çıkışları için yürüyen merdivenler ve asansörler de yapıldı. 1443. cadde altından, YDA Center binasına geçiş için yaya altgeçidi yapıldı.
ANITKABİR
Ulusumuzun büyük önderi Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarı olarak 1944-1953 yılları arasında yapılmış olup, Ankara'nın Anıttepe semtindedir. Anıtkabir yapılmadan önce bölgede rasat, gözlem istasyonu bulunmasından dolayı Rasattepe adıyla biliniyordu. 906 rakımlı tepede MÖ 12.yüzyılda Anadoluda devlet kuran Frig uygarlığına ait tümülüsler (mezar yapıları) mevcuttu. Yapılan arkeolojik kazılar sonucunda tümülüsler kaldırıldı, buluntular ise Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergileniyor. 10 Kasım 1953'te Atatürk'ün naaşının toprağa verilmesi ile ziyarete açılan Anıtkabir, 40 ton ağırlığındaki tek parça bordo renkli mozolenin bulunduğu ana yapı, hemen altında yer alan mezar odası, tavandaki mozaik kilim deseni süsleme ve her birinin bir anlamı olan aslanlı yol, kuleler, sergi salonları, müze, bayrak direği, yeşil alanları ile bir bütündür.
ANITKABİR'DEN ANKARA PANORAMİK FOTOĞRAFLARI
Kuzey ve Doğu ; Yenimahalle-Şentepe-Etlik-Keçiören. Ön planda Merkez Ankara Projesi ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı 23.10.2019
Güneydoğu ; Kızılay-Kocatepe. Ön planda Anıttepe, Arka planda Doğukent, Nata Vega
Güney ve Güneybatı ; Çankaya-Dikmen-Çiğdem. Ön planda Bahçelievler. Sağda, Milli Kütüphane civarı
Batı ; Söğütözü-Eskişehir Yönü. Ön planda Bahçelievler
BAĞLICA-ÇEVRE OTOYOLU KAVŞAĞI
Ankara Çevre Otoyolu içinde Eskişehir yolu-Etimesgut arasında kalan Bağlıca bölgesinin şehir merkezine ulaşımı için, Sabancı bulvarı, Ümitköy kavşağı-Koru kavşağı paralelinde, askeri alan içinden devam ettirilmiş ve Bağlıca bulvarı hizmete girmişti. Bulvar, çevre otoyolunun altından geçerek Yapracık toplu konut alanına erişecek. Yolun, çevre otoyolu ile kesişmesinde köprülü kavşak çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar kapsamında 3 gidiş-3 geliş olmak üzere toplam 6 şeritli yol, otoyol altgeçidi, 4 bağlantı kolu ve 2 de yonca kolu yapılacak. Böylece, Bağlıca’da oturanlar, doğrudan çevre otoyoluna çıkabilecek. Eskişehir yoluna paralel, Yapracık-Bağlıca-AŞTİ Şehirlerarası Otobüs Terminali arasındaki güzergah, otobüsler için de bağlantı yolu olacak.
KIZILAY-AYRANCI-DİKMEN-TRT METRO HATTI
Ankara toplu taşıma metro sisteminin önemli hatlarından olan Keçiören-Atatürk Kültür Merkezi Metrosu, Kızılaya kadar uzatılıyor. Güvenparkta yapılacak son istasyondan itibaren, metro hattının Türkiye Büyük Millet Meclisi kenarından, Ayrancı-Dikmen Vadisi içinden geçerek Ankara'nın zirvesi olan TRT-Parkoran noktasına uzatılması mümkün mü? Metro hatlarının proje kriterleri olan, minimum kurb yarıçapını 130 m ve maksimum eğimi %3 alarak, 6 istasyondan oluşan 8260 m.lik uzunlukta bir metro hattının yapılabileceği görünüyor. TRT önünde aktarma yapılarak, Ankara'nın zirve hattında, Mamak NataVega-İncek (doğudan batıya) güzergahında metro ulaşımına da imkan sağlanacaktır.
KANAL ANKARA
Ankara'nın güneyinde, Gölbaşı ilçesine girerken sağ tarafta Mogan gölü, sol tarafta da Mogan gölüne bir açık kanalla bağlı olan Eymir gölü bulunuyor. Eymir gölünün doğu çıkışında, göldeki fazla suyun akışı ile başlayan, Çankaya'nın güneyi ile Gölbaşı’nın kuzeyi arasında kalan yağış havzasına sahip olan İmrahor deresi yer alıyor. Dere, Mamak viyadüğünün altından geçerek Ankara’nın içinde İncesu, Kolej, Sıhhıye, Gençlik Parkı batı kenarı, Atatürk Kültür Merkezinin içinden kapalı kesitte devam ederek Akköprü’de Ankara çayına katılıyor. Derenin başlangıcından, Mamak viyadüğüne kadar olan 9,2 km.lik kesiminde yaklaşık 3 km2 büyüklüğündeki bir alanda, dağınık yeşil alanların bağlanarak biyolojik çeşitliliğin arttırılması, ticaret, işyeri ve konutlar arası açık alan, yaya yolu devamlılığının sağlanarak Başkentimize yeni bir imar ve rekreasyon alanı kazandırılacaktı. 19.07.2019 tarihli Mahkeme Kararı ile plan iptal edildi.
ROLLER COASTER
Ülkemizin en büyük tema parkı olan Wonderland Eurasia içindeki dünyanın en büyükleri arasında yer alan Roller Coaster saate 110 km hıza ulaşabiliyor. Toplam 870 m uzunluğundaki raylarda 35 m yüksekliğe çıkılıyor. 24 kişinin bindiği araç ile 10 adet burgu ve çeşitli manevraları içeren bir tur 47 saniyede tamamlanıyor. Her türlü emniyet önlemleri alınan Roller Coaster, emniyet kemeri takılmadan çalışmıyor. Korku ve heyecanın zirveye çıktığı, inmek istemeyenler ile bir daha binmek istemeyenlerin oluyor. Ancak herkesin kendi deneyimini yaşaması, kararını oluşturması için bir kere binmesi gereken inanılmaz bir oyuncak. Atılan çığlıkların çoğu istemsiz gelişiyor, elinizde değil. Sürenin kısa olması şaşırtmasın, çünkü bazı ortamlar bir kaç saniyede, daha anlaşılamadan geçiliyor. Süre uzun olursa kişide başka sorunlar oluşabilir.
KONUTKENT ALTGEÇİDİ
Dumlupınar Bulvarı üzerinde Konutkent girişine altgeçit+hemzemin kavşak yapılıyor. Eskişehir yönü geliş-gidiş transit trafiği alttan geçecek.
BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ GİRİŞİ
Dumlupınar Bulvarı üzerinde Başkent Üniversitesine giriş için U şeklinde altgeçitler içeren kavşak düzenlemesi yapılıyor. Eskişehir yönü geliş-gidiş transit trafiği hemzemin geçecek.
YAŞAMKENT ALTGEÇİDİ
Dumlupınar Bulvarı üzerinde Yaşamkent girişine altgeçit+hemzemin kavşak yapılıyor. Eskişehir yönü geliş-gidiş transit trafiği alttan geçecek.
ANKARA MİLLET BAHÇESİ İNŞAATI
Ankara'da eski Hipodrom alanın resmi törenlerin yapıldığı kesimindeki 633 bin m2.lik alana Atatürk Kültür Merkezi Millet Bahçesi yapılıyor. 430 bin m2.lik bölüm yeşil alan olarak düzenlenecek olup, toplamda 10 bin ağaç dikilecek. Ayrıca, millet kıraathanesi, sanat atölyeleri, cami, bisiklet ve yürüyüş yolları ile havuzlar ve biyolojik göletler yer alacak. Ağaçlık alanların yanısıra geniş çayırlar ve çim amfiler de oluşturulacak. Hipodrom tören alanının altına bin 300 araçlık otopark inşa edilecek. Halkın, tüm gününü aktif olarak geçirebileceği, hafta sonunu buraya ayırabileceği çok kapsamlı bir proje olacak ve Eylül 2020'de tamamlanacak. Atatürk Kültür Merkezi mevcut binası ile entegre edilecek proje, atıl durumdaki alanın halkın kullanımına açılması ve düzenlenen sergi ve fuarlarla canlılık sağlayacak.
DİKMEN'DEN ANKARA PANORAMİK FOTOĞRAFLARI
Ankara'nın Güneyi ; Dikmen, Sokollu, Öveçler, arka planda Çiğdem. 10.11.2019
Ankara'nın Güneyi ve Batısı ; Dikmen, Sokollü, Balgat, arka planda Söğütözü 10.11.2019 CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ
Ankara Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesinin güneybatı köşesinde yer alan ülkemizin en büyük Kütüphanesi 23.10.2019
Cumhurbaşkanlığı külliyesi güneydoğu köşesinde yer alan Toplantı Salonları, Beştepe Millet Camii 23.10.2019
RAYLI SİSTEMLER AĞI
Ankara'nın toplu taşıma sisteminin en önemli bölümünü oluşturan raylı sistemler ağında, TCDD tarafından işletilen Sincan-Kayaş arasında batıdan doğuya çalışan BAŞKENTRAY ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından işletilen Metro sistemlerinden oluşuyor. Metro sistemi Dikimevi-Kızılay-AŞTİ (Ankara Şehirlerarası Otogarı) arasında çalıştırılan ANKARAY, Koru-Kızılay-Ulus-Batıkent-Eryaman-Törekent arasında işletilen METRO ve Atatürk Kültür Merkezi-Keçiören-Şehitler arasında işletilen METRO hatlarından oluşuyor. Ayrıca, Yenimahalle İstasyonu-Telsizler-Şentepe arasında işletilen TELEFERİK de toplu taşıma kapsamında yolcu taşıyor. Sistem belli istasyonlarda aktarma yapılarak, ayrıca otobüs sistemi de dahil edilerek kullanılıyor. Ankarakart tüm toplu taşıma sisteminde geçerli.
HACI BAYRAM-I VELİ CAMİİ
Ankara'nın Ulus semtinde yer alan cami, 1352-1429 yılları arasında yaşayan Hacı Bayram-ı Veli adıyla bilinmekte olup 1427 yılında yapılmış, zaman içinde ilavelerle bugünkü halini almıştır. Caminin kıble yönünde türbe ve silindirik tuğla gövdeli iki şerefeli minare mevcuttur. Caminin içi tek açıklıklı olup ahşap düz tavanlıdır. Tavanın ortasındaki altıgen biçimli büyük rozet altı sıra çiçekli bordürle çevrelenmiştir. İç mekânın duvarlarındaki Kütahya çinileri pencere üstlerine kadar yerleştirilmiş olup üst kısım düz duvardır. Alçı mihrap kalıplama tekniği ile yapılmıştır. Mihrap alınlığında beş sıra halinde nesih yazılı Kuran sureleri yer almaktadır. Kelime-i tevhid yazısını süsleme olarak mihrap bordürlerinde de görülebilir. Boyalı minber ise kündekâri tekniği ile yapılmıştır.
AUGUSTUS TAPINAĞI
Roma Dönemi öncesinde Kybele ve Men'e adanmış bu tapınma alanında İmparator Augustus için muhtemelen MÖ 25-20 yıllarında yaptırılmıştır. 36x54,82 m. ölçülerindeki mermer tapınak 2 m. yükseklikte, çok basamaklı bir podyum üzerindedir. İç kısmı 3 bölümden oluşan tapınak, arka tarafındaki duvarların arasındaki 2, giriş kısmında ise 4 Korinth stili sütunla desteklenmiş. MS 2. yüzyılda mermer kullanılarak inşa edilen yapının kısa kenarına 8, uzun kenarına ise 15 İon stili sütun eklenmiştir. Tapınak, Augustus'un yapmış olduğu işleri anlatan Yunanca ve Latince kitabeleri ile büyük önem taşımaktadır. Romalılar, yerleşim alanlarını tapınak “merkez” olacak şekilde tasarlamıştır. Günümüze kadar ulaşan yapı ecdadımızın engin hoşgörünü de göstermektedir.
DİKMEN VADİSİ
Ankara'nın güneyindeki zirve yükseltilerde yer alan Çankaya ve Dikmen bölgelerinin arasında kalan bir vadidir. Şehirleşme sürecinde Çankaya tarafı sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel açılardan daha gelişmiş iken özellikle vadi içi gecekondulaşmış, her bakımdan düzensiz, imarsız bir şekilde yapılaşmıştır. 1980.li yıllarda Ankara Belediye Başkanlığı öncülüğünde geliştirilen "Dikmen Vadisi Projesi" etap etap uygulamaya konulmuş olup geçen süre içinde üç etabı tamamlanmıştır. 4. ve 5. etabı için projeler tamamlanmış, bölge boşaltılmış, ihalesi yapılmış ancak yapım aşamasında oluşturulan anarşi ortamı nedeniyle durdurulmuştur. Vadi, çok güzel bir park ve rekreasyon alanı olarak, özellikle peyzajı, bitkilerin çokluğu ve çeşitliliği ile Ankara'ya hizmet etmektedir. (27.11.2019)
ANKARA ŞEHİR HASTANESİ
Hastane kompleksi; Genel Hastane, Kalp Damar Hastanesi, Çocuk Hastanesi, Kadın Doğum Hastanesi, Onkoloji Hastanesi, Nöroloji-Ortopedi Hastanesi ve Acil birimleri ile hastaneler arası geçişi sağlayan, tüm hastaneler tarafından ihtiyaç duyulacak ortak birimlerin de olduğu Ana Kütleden oluşuyor. https://ankarasehir.saglik.gov.tr internet adresinden detaylı bilgilere, poliklinik hizmetlerine ve yerlerine erişilebilir. Ankara'nın Eskişehir yönü çıkışında sol tarafta yer alan Ankara Şehir Hastanesine, Dumlupınar Bulvarı üzerine yapılan üstgeçitle erişim sağlanıyor. Ayrıca, Tarım Bakanlığı-Danıştay metro istasyonundan ring otobüsleri ile, şehrin bir çok yerinden toplu taşıma aracı ile gidilebiliyor. Ayrıca, hem kapalı hem de açık otopark alanları da bırakılmış. (24.11.2019)
TÜNEL TİPİ METRO İSTASYONU
Kızılay-Çayyolu metro hattında yer alan Necatibey istasyonu tünel tipinde yapıldı. İstasyonun bulunduğu İnönü bulvarı, Ankara'nın en yoğun bulvarı olduğu için, ayrıca, ulaşımın yönlendirilebileceği alternatifin olmaması, yolun bir kaç yıl ulaşıma kapatılmasının mümkün olmaması nedeniyle inşaat açık kazı ile yapılamadı.
Bulvarın, iki tarafında açılan geçici düşey alanlardan çalışılarak zeminin 30 m altında iki tüp tünel ve tüpler arası geçişler klasik metodla açıldı. Tünel delme makinesi (TBM) ile açılan daha küçük çaplı metro tünelleri istasyona bağlandı.
BİSİKLET YOLLARI PROJESİ
Sağlıklı ve kolay ulaşım amacıyla hazırlanan 6 güzergahtan oluşan 53,7 kilometrelik projeye 2020 yılında başlanacak ve bir yıl içinde tamamlanacak. Proje güzergahında 8 üniversite, 2 sanayi bölgesi, 20'nin üzerinde kamu kuruluşu, 30'dan fazla okul, spor kompleksleri, hastaneler ve birçok park bulunuyor. Belirlenen güzergahlarda 65 bin aracın şehir içine girmemesi hedefleniyor. Güzergahların metro bağlantıları da mevcut. Proje altı etapta gerçekleştirilecek: 1.etabın Milli Kütüphane-Bahçelievler, 2.etabın Üniversiteler-Mustafa Kemal-Söğütözü, 3.etabın Bağlıca-Ümitköy, 4.etabın Batıkent-İvedik-Ostim, 5.etabın Eryaman 2 ve 6.etabın da Eryaman 5 hattında olacağı, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörlüğünden gelen teklif üzerine Çubuk-Pursaklar arasında altyapısı bisiklet yoluna uygun olan 24 kilometrelik alanın da planlandığı açıklandı. (26.11.2019)
ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ
Ankara'nın merkezinde yer alan yaklaşık 700 bin m2.lik eski hipodrom alanının içinde, 1980.li yıllarda yapılmış betonarme bir yapıdır. Proje başlangıcında hedeflenen Ankara'daki kültürel faaliyetler için kullanılması amacı gerçekleşmemiş, yıllar boyunca atıl olarak kalmıştır. Son yıllarda, illerin tanıtımının yapıldığı sergiler, yılbaşı-anneler günü gibi dönemlerde düzenlenen mini fuarlar, çok nadiren resim sergileri ve müzik konserleri için kullanılmaktadır. Alanın kuzeydoğu ucunda yer alan metro istasyonları ile ulaşımı kolaylaşan alanda, mevcut yapıyı da kapsayan Ankara Millet Bahçesinin yapımına başlanmıştır.
DOĞRAMACIZADE ALİ SAMİ PAŞA CAMİİ
Dumlupınar Bulvarından Bilkent Bölgesine giden yolun sağında yer alan cami modern mimari tarzında olup Yüksek Öğretim Kurumu kurucu başkanı, Bilkent Üniversitesi kurucusu ve ilk rektörü Prof Dr. İhsan Doğramacı tarafından Babası adına yaptırılmış 2008 yılında ibadete açılmıştır. Erkut Şahinbaş'ın mimarı olduğu Türkiye'nin ilk teknolojik camisinde akıllı bina sistemi uygulanmış, aydınlatma, ısıtma ve soğutma sistemleri bilgisayar kontrollü düzenlenmiştir. Caminin doğu bölümünde, Ankara manzarasına sahip kısımda İhsan Doğramacı'nın kabri ve anıt mezarı da bulunmaktadır.
ETNOGRAFYA MÜZESİ
Anadolu’daki Türk-İslam dönemine ait eserlerinin sergilendiği müzede; giyim-kuşam, işleme, takı sergileri ile kına gecesi, damat tıraşı, kahve kültürü, Türk odası, sünnet töreni ve hamam kültürü gibi konulu sergiler bulunur. Anadolu’nun çeşitli yörelerine ait halı-kilim dokuma örnekleri, maden sanatı örnekleri ve bakırcılığa ait araç ve gereçler, kaşıklar ile Türk çini, seramik, cam, silah, yazma eserler, levhalar sergileri ve Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait seçkin ahşap eserler yer alır. Ayrıca, Anıtkabir'in yapımı sürecinde Atatürk’ün naaşı 21.11.1938-10.11.1953 tarihleri arasında 15 yıl süreyle müzenin içinde bekletilmiştir.
SULTAN ALAADDİN CAMİİ
Ankara kalesi içinde yer alan caminin duvarları, çeşitli devşirme antik malzemenin karıştırıldığı kesme ve moloz taş ile yapılmış olup, üzeri sıvalı, kiremit çatılı, düz ahşap tavanlı bir yapıdır. Minber kitabesine göre, burada yer alan ilk camii 1178 tarihlidir. 14. ve 15. yüzyıllar ile yakın zamanlarda yapılan tamirlerde esas karakterini kaybetmiştir. Selçuklu hükümdarı Alaaddin döneminde tamir gören cami bu sebeple Alaaddin Camii adını almıştır. Camide yer alan ahşap minber 1178 tarihini taşımakta olup cam koruma içine alınmıştır. Son cemaat yerinde bulunan antik sütun başlıkları ve kapı üzerinde yer alan 14. ve 15. yüzyıl tamir kitabeleriyle önem kazanan bir eserdir.
YAŞAMKENT PANORAMİK FOTOĞRAFLARI
Ankara'nın batı çıkışı olan Eskişehir yolunun sol tarafında, Ankara Çevre Otoyolu, Çayyolu ve Alacaatlı arasında kalan, son 15 yılda hızla yapılanan şehrin en yeni ve modern yerleşim alanlarından biridir. Çok katlı ve site tarzı konut+işyerleri ile villa tipi yapıların bulunduğu, yapılaşmanın devam ettiği bölgeye ana giriş Eskişehir yolundan sağlanmakta olup metro hattı bulunmamaktadır.
Yaşamkent'ten Çayyolu'na ve Alacaatlı'ya bağlantı yolu. Arka planda solda İncek ÇAYYOLU PANORAMİK FOTOĞRAFLARI
Eskişehir yolunun sol tarafında, Ümitköy, Yaşamkent ve Alacaatlı arasında kalan, son 20 yılda hızla yapılanan, merkez kısımlarında yapılaşması tamamlanmış yerleşim alanıdır. Bölgeye, Eskişehir yolundan üç adet ana giriş bulunmakta olup Koru-Kızılay-Batıkent-Sincan metrosu bölgenin merkezinde başlamaktadır. Yaşamkent'ten Çayyoluna giriş yolundan Çayyolu ve arka planda sağda Incek
BEYPAZARI
Ankara’nın kuzey batısında, 98 km uzaklıkta olup Başkentin turistik ilçelerindendir. Eski bir yerleşim yeri olan Beypazarı topraklarında, sırasıyla Hitit, Frig, Galat, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlıların egemen olduğu bilinmektedir. Roma döneminde, “Lagania”, Osmanlı döneminde Beğ Bazarı olarak adlandırılmıştır.
Beypazarı, konakları ile meşhurdur. Genellikle iki ya da üç katlı olan konaklar zemin katları taş, üst katları ahşap iskelet içine ahşap veya kerpiç dolgu sistemi kullanılarak inşa edilmiştir. Ayrıca, evlerin üstünde "çantı” olarak da bilinen "guşgana" mevcut olup aile genişlediğinde evi büyütmek ve yiyecekleri yazın kurutmak veya kışın muhafaza etmek için kullanılır.
15 TEMMUZ DEMOKRASİ MÜZESİ
Müze, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinin karşısındaki alanın yol kenarında kalan kısmında, mevcut anıta kadar olan bölümde, külliyenin siluetini bozulmayacak şekilde yapıldı.
Müzenin tamamı ve kapalı otoparkı yol seviyesi altında, arazinin yamacında, dar bir şeritte olup müze alanına araçla giriş ve çıkışlar Beştepe Caddesinden sağlanıyor.Böylece, Millet Camii ve Şehitler Anıtı civarında oluşan "yol kenarına araç park etme" sorunu ve sıkışıklığı da yeraltı otoparkı ile çözülecek.
Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı çalışma birimleri dışındaki alanlar, ziyaretçiler için birbirine entegre edilmiş olacak.
Detaylı Bilgi
MÜREKKEBİN İZİ SERGİSİ
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinin B2 katındaki sergi salonlarında 20 Şubat - 20 Nisan tarihleri arasında açık olacak “Mürekkebin İzi” sergisinde, felsefeden tababete, astronomiden matematiğe, edebiyattan hüsn-i hatta, coğrafyaya kadar her alanda üretilmiş eserler yer alıyor. Bu şaheserler arasında sadece İslâm medeniyetinin değil, birbirinden farklı din, mezhep ve dünya görüşüne sahip toplulukların kültür ve sanat anlayışından izler taşıyan eserler de bulunuyor. Kur’anı Kerim’lerin çoğunlukta olduğu sergide, Türkçe lügatlar orijinalleri ile sergileniyor. Özellikle Kaşgarlı Mahmut tarafından yazılan ve Türkçenin ilk lügatı olarak bilinen “Dîvânu Lügâti’t-Türk”de sergilenenler arasında.
ODTÜ
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Ankara'nın Eskişehir yönüne çıkış yolu olan Dumlupınar bulvarı kenarında A1 giriş kapısı bulunan, yılda yaklaşık 4000 lisans öğrencisinin üniversite sınavı ile yerleştirildiği çok büyük bir kampüs alanına sahip ülkemizin en donanımlı üniversitesidir. A1 kapısında kimlik kontrollerini geçerek ormanlık alana girdiğinizi düşünebilirsiniz. İlk binalar "ingilizce hazırlık okulu" olup başarılı olamayanlar ring yolu içinde kalan fakülteler, bölümler tarafına geçemeden ayrılmak durumunda kalıyor. İngilizce yeterlilik sınavı geçildiğinde, bambaşka bir ortam ve unutulamayacak bir öğrencilik hayatı başlıyor. Sonrası, öğrenciye kalmış; Devrim stadyumundaki mezuniyet töreninde diploma almak da var, başka okullara geçip gitmek de, dismissed olmak da.
BEYTEPE ÇİÇEKLERİ
Ankara’nın güney batısındaki zirve noktalardan birisi olan Beytepe'de, Hacettepe Üniversitesinin kampüsü, teknokent ile Beytepe köyü ve yeni yerleşim alanları bulunuyor.
Bölgede, kendine özgü, çok güzel bir bitki örtüsü doğal olarak oluşmakta, bahar aylarında her noktası görülmeye ve incelemeye değer özellikler içermektedir.
Yolunuzu mutlaka Beytepe’ye çevirin ve özlediğimiz, maalesef şehir yaşamında göremediğimiz, “kır” ve “doğal bitki örtüsü” ile tanışın, çocuklarınızı ve torunlarınızı da tanıştırın. Mümkünse eğer bir büyüteç de götürün, hayran kalacaksınız.
Eminim çok şey hatırlatacak.
SÖĞÜTÖZÜ PANORAMİK FOTOĞRAFLARI
Ankara'nın batı çıkışı olan Eskişehir yolunun başlangıcında yer alan SÖĞÜTÖZÜ bölgesi; alışveriş merkezleri, iş kuleleri, hastaneleri ile Ankara’nın cazibe merkezi olup “Gökdelenler Bölgesi” olarak adlandırılıyor. Otobüs ve minibüs trafiği üzerinde bulunan bölgeye, Çayyolu-Koru-Kızılay-Batıkent-Törekent arasında kesintisiz çalışan Metro ile ulaşmak mümkün. Ayrıca, henüz açılmayan Ankaray istasyonu da mevcut.
Söğütözü bölgesi, Armada ve Next Level alışveriş merkezleri, kafeler ve restoranları ile bir çekim merkezi oluşturdu. YDA Center, 1071, Next Level, Paragon, Koç Kuleleri, Via Tower ve diğer iş merkezleri yüzlerce ofis içeriyor.
Bayındır Hastanesi ile TOBB ETÜ Tıp Fakültesi ve Hastanesi, Ufuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Hastanesi de bu bölgede yer alıyor. Mövenpick, JW Marriott, Wyndham, Anadolu Hotels gibi gözde oteller ile Congresium Kongre ve Sergi Merkezi de bulunuyor. Ayrıca, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Merkezi de bu bölgede.
KIZILAY METRO İSTASYONU
"Keçiören Şehitlik-Atatürk Kültür Merkezi" arasında hizmet veren metro hattının 3,3 km daha uzatılarak Kızılay'a bağlanması projesinde GAR ve ADLİYE istasyonlarında çalışmalar sürdürülüyor. Son nokta olan Kızılay istasyonunda da çalışmalara Nisan 2020 de başlandı.
"Tünel Tipi" olarak yapılacak istasyon için, Büyükşehir Belediye binası önünde ve Adalet Bakanlığı yanında olmak üzere iki noktadan şaftlar açılacak ve bütün kazı ve yapım malzemesi, makine, ekipmanın istasyon katına indirilmesi ve çıkarılmasında kullanılacak. Nihai durumda da havalandırma bacası olarak kalacak.
İstasyonun, mevcut durumdaki Kızılay Metro İstasyonu ile yeraltından bağlantısı olacak. Ayrıca, Güven Park kenarından da yaya giriş çıkışı yapılacak. Minibüs durakları bu bölgeden kalkacak.
Detaylı Bilgi
GAR METRO İSTASYONU
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapımı devam eden "Keçiören Şehitlik-Atatürk Kültür Merkezi" arasındaki metro hattının Kızılay'a kadar uzatılması projesindeki üç istasyondan biri olan ve zemin altında inşa edilen GAR istasyonundaki çalışmalar yüzeyde tamamlandı. Ancak alt katlardaki çalışmalar ve çevre düzenlemesi devam ediyor.
İstasyon ile Yüksek Hızlı Tren Garı arasından geçen Celal Bayar bulvarının altına yaya geçidi yapılıyor. YHT istasyonu dışında, mevcut yaya kaldırımında giriş ve çıkışı olacak altgeçit ile YHT garından Metro istasyonuna erişim mümkün olacak.
Ayrıca, Metro istasyonu ile Ankaray Maltepe istasyonu girişinin bulunduğu Gazi Mustafa Kemal Bulvarı arasındaki yaya altgeçidinin yapımı da tamamlandı. Böylece, YHT Garı-Metro-Ankaray arasında kesintisiz yaya geçişi sağlanmış olacak.
Detaylı Bilgi
MİLLİ MÜCADELE SERGİSİ
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içinde yer alan Millet Kütüphanesinde "Milli Mücadele" sergisi açıldı. Genel Kurmay ve ilgili Bakanlıkların arşivlerinde bulunan belgelerin asılları sergileniyor. Ekim 1918 Mondros Mütarekesi ile başlayan sergileme, kronolojik sırayla devam ediyor. Özellikle Padişah Vahdettin'in Mustafa Kemal Paşayı 9.Ordu Müfettişi olarak görevlendirdiği belge de sergide yer alıyor.
Ayrıca, kıyafetler, cephelerde kullanılan silahlar, Kurtuluş Şavaşı sancağı da sergileniyor. Resimlerde, Amasya Genelgesi, Erzurum Kongresi Bildirgesi ve Büyük Taarruzdaki Öncü Bayrağı da bulunuyor. Bayrağın üzerinde, kurtarılan sehirlerin adı ve tarihleri yazılı, görünen lekeler ise gerçek kan lekeleri. Nutuk'un yazıldığı odanın eşyaları da sergileniyor.
MİLLET KÜTÜPHANESİ
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içinde ülkemizin en büyük kütüphanesi, 20 Şubat 2020 tarihinde hizmete açıldı. 125 bin m2 kapalı alanlı olup aynı anda 5 bin kişiye hizmet verecek. 4 milyon basılı 120 milyonun üzerinde elektronik yayın ile 550 bin e-kitap ve nadir eser yer alıyor. Haftanın her günü 24 saat açık olacak kütüphaneye, TC Kimlik Kartı okutularak giriş yapılıyor. Ayrıca, günlük giriş kartı alınarak da girilebiliyor. Kütüphane, Selçuklu, Osmanlı ve çağdaş mimariden özellikler içeriyor. Konforu, ışık tasarımı, kullanılan malzemeler, işlevselliği, kitaplara erişim kolaylığı ile muhteşem bir yapı. Ders çalışmak isteyenler, kitap okuyucuları, grup halinde çalışma yapacaklar, araştırmacılar için ideal bir ortam.
GENÇLİK KÜTÜPHANESİ
Cumhurbaşkanlığı Külliyesinin içinde yer alan Millet Kütüphanesinde, içeriğine göre bir çok bölüm mevcut. Giriş katta yer alan, 10-15 yaş arasındaki gençlere yönelik olarak düzenlenen Gençlik Kütüphanesi, 705 m²lik alanda 74 kişilik oturma kapasitesine sahip ve 12000 adet kitaptan oluşuyor.
Gençler, kütüphane içerisinde bulunan oturma alanlarında bireysel okuma yapabilecekleri gibi grup çalışmaları için ayrılmış 3 adet odada da faaliyetlerini gerçekleştirebiliyor. Ayrıca, bireysel çalışma odaları rezervasyon yapılarak kullanılabiliyor. Internet erişiminin de sağlandığı kütüphanede, çok keyifli, sessiz, düzenli bir ortam ile yeme-içme gibi imkanlar da sunuluyor.
ÇOCUK KÜTÜPHANESİ Nasreddin Hoca Çocuk Kütüphanesi adı ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesinin içindeki Millet Kütüphanesinin giriş katında yer alıyor. 1061 m²lik alanda 197 kişilik oturma kapasitesine sahip olup 25000 adet kitaptan oluşan koleksiyonu ile 5-10 yaş arasındaki çocuklara hizmet veriyor.
Kütüphanede masal dinleme etkinlikleri ve geleneksel Türk sanatlarına yönelik çalışmalar da yapılıyor. Ayrıca Çocuk Kütüphanesinde görsel ve işitsel materyalleri grup ya da bireysel olarak dinlemek/izlemek için özel olarak tasarlanmış bir Ses ve Görüntü Odası bulunuyor. Dekorasyonun çocuk boyutlarında yapılmış olması da son derece keyifli bir ortam sağlıyor.
MALAZGİRT BULVARINDAN SÖĞÜTÖZÜ-ÇUKURAMBAR
Ankara'nın güney çıkışı Konya yolu, batı çıkışı Eskişehir yolu, kuzeybatı çıkışı İstanbul yolu ve Çevre otoyolunu birleştiren güzergahta yer alan Malazgirt Bulvarı, Başkentin en önemli yolu olup günde 200 bin araç geçiş yapıyor. Fotoğraflar, Malazgirt Bulvarından Ankara'nın Söğütözü-Çukurambar-Yüzüncü Yıl mahallerini gösteriyor. Ön kısımdaki boş alan ise Gazi Üniversitesi alanı. BİLKENT'TEN ANKARA'YA BAKIŞ
Ankara'nın batı yönünde çıkışı olan Eskişehir yolunun güney tarafında bulunan Bilkent bölgesi, ODTÜ kampüsü alanı ve Hacettepe Beytepe kampüsü arasında yer alır. Bilkent Üniversitesi kampüsünün de bulunduğu alanda alışveriş merkezleri, Yüksek Öğretim Kurumu ve konut alanları da bulunmaktadır. Ayrıca, yeni projelerin yapımı da devam etmektedir. BİLKENT CENTER
MİLLET KÜTÜPHANESİNDEN BEŞTEPE
Ankara'nın Beştepe bölgesinde yapımı tamamlanan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yer alan Millet Kütüphanesinden güney yönündeki BEŞTEPE konut ve ticari alana bakış. DEMOKRASİ MÜZESİNDEN ANKARA VE BEŞTEPE
15 Temmuz 2021 tarihinde ziyarete açılan Demokrasi Müzesinden Orman Çiftliği, Beştepe ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesine bakış.
ARMADA-1 AVM
Ankara'nın son yıllarda hızla gelişen ve gökdelenler bölgesi haline gelen Söğütözü'nde yer alan Armada Alış Veriş Merkezinde bir İş Merkezi gökdeleni de bulunuyor. Armada-1 AVM yapıldıktan sonra Kızılay-Çayyolu metrosunun ve Söğütözü istasyonun faaliyete girmesi ile Armada-2 AVM sonradan yapıldı.
Ana girişi Dumlupınar Bulvarı üzerinde olan Armada-1 AVM, dört köşede yer alan dairesel boşlukları, en üst katta yer alan yemek katı ve terası, aydınlık ve modern mimarisi ile göz dolduruyor. Ayrıca, Armada-2'ye geçiş koridorları, kapalı otoparkı, en alt katta süpermarketi, iki AVM arasındaki sosyal alanları ile büyük ilgi görüyor.
ARMADA-2 AVM
Ankara'nın batı çıkış yolu olan Dumlupınar Bulvarının başlangç noktasında, Söğütözü bölgesinde yer alır. İş merkezinin de olduğu Armada-1 AVM'ye paralel olarak yapılmıştır. Açık-kapalı otopark alanları ortak kulllanılmakta olup iki AVM arasında hem zemin altından hem de köprülü geçişlerle bağlantı sağlanmıştır.
İçeriden ve dışarıdan değişik mimarisi, aydınlık ortamı, ferah iç alanı ile güzel bir alışveriş imkanı sunmaktadır. AVM'nin kuzey girişindki merdiven basamaklarına piyano sesi çıkardığı için basamaklar arasında inip çıkan birilerini görmek mümkündür. AVM'de fast-food katı bulunmamakta, en üst kat spor merkezi olarak kullanılmaktadır.
İSLAM BİLİM TARİHİ SERGİSİ
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içinde yer alan Millet Kütüphanesinde "İslam Bilim Tarihi" sergisi açıldı. Prof. Dr. Fuat Sezgin'in araştırmalarına dayanak hazırlanmış olan bilimsel uygulamalara ait modeller ile orijinal el yazması bilimsel kitaplar sergileniyor.
Objeler yeni yapım olsa da hazırlanmasında gösterilen titizlik ve emek ile işlevselliğinin anlatılması, kısa bilgilerle açıklanması, görevlilerin bilgilendirmeleri ve sergi sunumu ile İslam biliminin tarih içindeki yeri ve örnekleri görülebiliyor.
Camların arkasındaki objelere dokunma, ele alınıp inceleme, kullanma hevesi artıyor. Detaylı Bilgi
ANKARA MİLLET BAHÇESİ
Başkentin merkezinde bulunan ve 1970'li yıllara kadar At Yarışlarının yapıldığı 750 bin metrekare büyüklüğündeki Ankara Hipodrom alanı Millet Bahçesi olarak hizmete açıldı.İçinde bulunan Şeref Tribünü ve Atatürk Kültür Merkezi binaları ile doğal tepelik alan korundu. Ayrıca, ses ve ışık gösterileri için havuzlar, nostaljik tren, cami, eğlence etkinlik alanları bulunuyor.
Anagiriş kapılarının bulunduğu Konya yolu ve Hipodrom caddesinden yeraltı otoparkına giriliyor. Kazım Karabekir Caddesi tarafından giriş çıkışlar ise metro şantiyesinin kaldırılması sonrasında yapılacak.
Alanının doğu ve batı ucunda bulunan iki metro istasyonu, toplu taşıma otobüsleri ve minibüslerle her yönden ulaşımı çok kolay. Detaylı Bilgi
MİLLET BAHÇESİ SOSYAL
Ankara Millet Bahçesi içinde herkese hitap edecek Sosyal alanlar bulunuyor. Konya yolu girişinde bulunan millet kıraathanesi, kütüphane, okuma ve çalışma salonları, üstündeki seyir terası, alanın çeşitli yerlerinde çok sayıda her yaşa uygun çocuk oyun alanları mevcut. Ayrıca, Şeref Tribünü de restore edilerek korunmuş.
Alanın doğu bölümünde, Kazım Karabekir caddesi yakınında kongre ve sergi salonları, cami, abdesthane, kafeler, çayhane, açık pazar alanları bulunuyor.
Atatürk Kültür Merkezi'nin girişi ve çevresi de yeniden düzenlenmiş.
Konya yolu ve Hipodrom caddesinden yaya ve araç girişi bulunan alanın çok büyük yeraltı otoparkı mevcut. Detaylı Bilgi
MİLLET BAHÇESİ CAMİİ
Ankara Millet Bahçesinin Kazım Karabekir caddesine yakın kesiminde yoğunlaşan sosyal alanların bulunduğu bölgede yer alan, üç tarafı havuzla çevrili olan cami, geleneksel Ankara mimarisi tarzında, içi ahşap süslemeli, ahşap dikmeler üzerine işlemeli düz ahşap tavanlı ve tek minareli olarak, alt kat, zemin kat ve asma katlı olarak yapılmış.
Caminin giriş bölümündeki büyük alanın ortasından merdivenle veya asansörle alt kattaki abdesthane, lavabo ve tuvaletler bölümüne iniliyor. Ayrıca, sosyal, kültürel, eğitim veya satış dükkanları amacıyla kullanılabilecek bağımsız bölümler mevcut. Detaylı Bilgi
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (ODTÜ)'DEN ANKARA
Ankara'nın batı yönü çıkışında Dumlupınar Bulvarı (Eskişehir Yolu) sol tarafında yer alan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Ormanlık alanı, Devrim Stadyumu ve Yurtlar Bölgesi. Arka planda Söğütözü, Kızılırmak, Çukurambar, 100.Yıl ve Çiğdem Mahalleleri. GÖKSU PARK - ERYAMAN
Ankara'nın kuzey batı yönünde, Eryaman toplu konutlar alanının İstanbul Yolu kenarında yer alır. Tabii bir göl havzası olan alanda Susuz Gölü olarak bilinen küçük bir su birikintisi bulunmakta idi. Alan, park olarak düzenlenirken göl alanı da büyütüldü, piknik alanları, lunapark, yemek mekanları, spor alanları, yürüyüş yolları yapıldı.
Göl çevresinin hızlı yapılaşması ile, Göksu ve Kaşmir alışveriş merkezleri de yapıldı. Kızılay!a 25 km mesafede olmasına rağmen, Kızılay-Batıkent-Sincan Metrosunun Eryaman5 durağında inilerek kolayca ulaşılabiliyor.
TÜRKKONUT'TAN YAPRACIK-ALACAATLI-YAŞAMKENT
Ankara'nın güney batısında, Çayyolu, Alacaatlı mahallerinden geçilerek ulaşılan Dodurga mahallesinde 1990'lı yıllarda yapımına başlanan Türkkonut yerleşim alanından batı ve kuzey yönlerindeki Ankara Çevre Otoyolu, Yapracık, Alacaatlı, Yaşamkent'e bakış. TÜRKKONUT'TAN ÇAYYOLU-İNCEK
Türkkonut yerleşim alanının doğusunda kalan, 2000'li yıllarda hızla gelişen, Ankara'nın gökdelenlerinin ve prestijli projelerinin inşa edildiği İncek bölgesine ve sol tarafında bulunan Çayyolu'na bakış.
Türkkonut, çok daha eski olmasına rağmen, Dodurga mahallesi civarında arazinin tepelik olması, şehir merkezine uzaklığı ve şehrin İncek bölgesi yönünde ilerlemesinden dolayı projede beklenen gelişme sağlanamadı. Ankara'nın en güney batısında, geniş bir vadi ile otoyol arasında "son nokta" olarak kaldı.
ALTIN KÖŞK
Ankara'nın Bilkent Bölgesinde, İhsan Doğramacı Bulvarı üzerinde yer alan köşk, iş adamı Ali Rıza Bozkurt tarafından 1996 yılında yaptırılmıştır. Altın yaldız işlemeleri nedeniyle "Altın Köşk" olarak bilinse de kapısında "Merik Konağı" tabelası bulunmaktadır.
Mimarisinde ve dekorasyonunda Osmanlı saray ve köşk özelliklerini yansıtır. Tarihi değeri bulunmasa da kızıl ağaç ahşap yapı, mobilyalar, bahçe, ahşap ve mermer işçiliği ile ihtişamı görülmeye değerdir.
Müze olarak düzenleme çalışmaları devam etmekte olup, ziyaretçilere açıktır. Ayrıca, düğün fotoğrafları çekimine de izin verilmektedir. Detaylı Bilgi
ÇUBUK-I BARAJI
Ankara şehir merkezinin kuzey doğusunda, Esenboğa yolunda Hasköy Kavşağını geçtikten sonra sağa ayrılan yolun sonunda yer alan baraj, rekreasyon ve piknik alanı olarak hizmet veriyor.
Gövdesinde 120 000 m3 beton kullanılan "beton ağırlık" tipindeki barajın nehir tabanından yüksekliği 25 m., normal su kotunda göl alanı 0,94 km2.dir. Ankara’nın içme ve kullanma suyu ile sanayi suyu temini ve şehrin taşkından koruması amacıyla yapılan Cumhuriyet döneminin ilk barajıdır.
Ankara için yeni su kaynaklarının devreye girmesi, baraj gölünün alüvyonla dolması, çaydaki aşırı kirlilik ve alınan su miktarının küçüklüğü nedeniyle su temini, 1994 yılında durdurulmuştur. Detaylı Bilgi
TÜRKKONUT CAMİİ
Ankara'nın güney batı kesiminde Çayyolu ve Alacaatlı mahallelerinden geçilerek ulaşılan Dodurga mahallesinde yer alan Türkkonut yerleşim alanında bulunan Türkkonut Merkez Camii 10500 kişilik kapasiteye sahip.
Çift minareli olarak yamaç bir alan kurulu cami, iç ve dış mimari özellikleri, sosyal tesisleri, geniş avlusu, şadırvanları, konferans salonu, kütüphane, araç park yeri, seyir terasları ve çevre düzenlemesi ile farklılıklar içeriyor. Detaylı Bilgi
YAPRACIK KONUT ALANI
Ankara'nın batı yönü çıkışı olan Dumlupınar Bulvarının (Eskişehir yolu) sağ tarafındaki alanın zirve kısımlarına Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından 2010'lu yıllarda yapılan konutlardır.
Toprak ve topografya özellikleri ile tarıma elverişli olmayan alandaki yapılaşmada okul, cami, alışveriş alanları, parklar gibi sosyal donatılar da yapılmıştır. Söğütözü'ne 26 km mesafedeki alana, Koru Metro İstasyonundan hareket eden Belediye Otobüsleri ile ulaşılmaktadır. Ayrıca, Bağlıca Bulvarı-Yapracık Mahallesi güzergahından da gidilmektedir.
ENERJİ PARKI
Ankara'da Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün Çukurambar semtindeki girişinde, enerji alanında hizmet veren kuruluşların çalışmalarının anlatıldığı, teknik konular içerikli parktır.
Parkta, enerji çeşitleri ve üretim sistemleri, boru hatları, kömür ve bor madenciliği, hidroelektrik, güneş, rüzgar ve jeotermal enerji, nükleer enerji, petrol ve sondajını anlatan görsel, maket ve gerçek modeller yer alıyor. Ayrıca, okul çağındaki çocuklara yönelik eğitici ve öğretici mekanlar, modeller ve düzeneklerden oluşan temalı bölümler de mevcut. Detaylı Bilgi
TABİAT TARİHİ MÜZESİ
Ankara'nın Çukurambar semtindeki Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün girişinde, tabiat tarihini anlatan çok sayıda fosil, kayaç, mineral ve maden örneklerinin sergilendiği müzedir.
Dört katlı modern binada, güneş sistemi ve gezegen modelleri, uzay taşları, hayvan ve bitki fosilleri, model dinozorlar, tabiatın gelişim süreci, eğitim ve sergi alanları, konferans salonu bulunuyor. Ayrıca, ülkemizin canlı çeşitlilği, mağara modeli, süs taşları, kayaç örnekleri ile madenciliğin tarihine ilişkin araçlar, alet, edevatlar sergileniyor. Detaylı Bilgi
BEŞTEPE 30 AĞUSTOS ZAFER PARKI
Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali (AŞTİ) ve Eskişehir yönü çıkış yolu ile Beştepe konutları arasındaki 166 dönüm alanda hizmet veriyor. Parka, konutların arasındaki tek kapıdan giriliyor, otopark alanı çok küçük olup yer bulmak zor oluyor. Parkta, yetişmiş ağaçların oluşturduğu gölge ve çim alanlar piknik yapmaya müsait, ancak mangal yakmak yasak. Ayrıca, yürüme, bisiklet ve koşu yolunun bulunduğu parka araçla girilmiyor, çeşitli büyüklüklerde bisiklet kiralayarak spor ve sürüş keyfi de mümkün. GAZİ PARK
Atatürk Orman Çiftliğinin, yeme-içme mekanlarının bulunduğu merkez kısmındaki Gazi Park'da piknik alanları, çocuk oyun alanları, evcil hayvanlar alanı, yürüyüş ve bisiklet yolları, otopark, tuvalet, havuz, spor ve oyun alanları, tematik ahşap heykeller bulunuyor.
VEGA AVM'DEN KEÇİÖREN
Ankara'nın kuzey çıkışında yer alan VEGA Subayevleri Alışveriş Merkezinden Keçiören'e bakış. Ön planda, Çubuk-I barajından salınan ve su miktarı ayarlanan Çubuk Çayı, sağda ise Hasköy görünüyor. KUZEY YILDIZI VADİSİ
Ankara'nın Esenboğa, Çubuk, Çankırı yönündeki kuzey çıkışını oluşturan Erbakan Bulvarının etrafında yer alan Kuzey Yıldızı Vadisi ve Kuzey Ankara Projesi, gecekondu alanının her türlü altyapısı ile modern bir şehre dönüşmesine çok güzel bir örnektir.
VEGA AVM
Ankara'nın kuzey çıkışı olan Ömer Halisdemir Bulvarı kenarındaki VEGA Alışveriş Merkezi beş katlı olup, her türlü ihtiyaca yönelik yapılmış. Özellikle çocuklar için, eğlence merkezi, sinema ve kum havuz bulunuyor. 31500 m2 alanda, 107 mağaza, kitap satış mağazaları, süpermarket ve 1150 araç kapasiteli otopark da mevcut.
AVM'de yeme-içme bölümü ve seyir terası en üst katta yer alıyor. Geniş bir görüş açısı ile Hasköy ve Keçiören'e bakmak mümkün. Ayrıca, Çubuk-I barajından salınan ve su miktarı düzenlenen Çubuk Çayı da yakınından geçiyor. Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen giyim, ayakkabı, spor, elektronik, ev eşyası, aksesuar, hobi markalarını barındırıyor.
KUZEY ANKARA CAMİİ
Ankara-Esenboğa Havalimanı-Çubuk İlçesi-Çankırı yolu üzerinde olup 15 bin kişi aynı anda ibadet edebilmektedir.
Cami ve külliyede, dükkanlar, aşevi, hamamlar, kapalı çarşı, kongre ve kültür merkezi, kütüphane, sergi salonları, seyir kulesi, süs havuzu, çay-kahve konağı, 1200 araçlık beş katlı kapalı otopark da bulunuyor. Detaylı Bilgi
MEHMET AKİF ERSOY EVİ
Ankara'nın Kurtuluş semti ile Hamamönü arasında, Hacettepe Üniversitesi kampüsü ile Hacettepe Öğrenci Yurtları arasında yer alan Taceddin Camii yanındaki yapı, Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmış olup Taceddin Dergahı olarak kullanılmıştır.
Mehmet Akif Ersoy'un milli mücadele yıllarında konaklaması için tahsis edilen yapı, müze ev olarak ziyarete açılmıştır.
CERMODERN SANAT GALERİSİ
Ankara'nın Sıhhıye bölgesinde Adalet Sarayının arkasında, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası yanında yer alan Cermodern Sanat Galerisi, Demiryolları Cer Atölyelerinin restore edilmesi, yeniden düzenlenmesi ve hedeflenen amaca uygun mekan ilaveleri ile oluşturuldu.
Resim, heykel sergileri, dans gösterileri gibi sanata yönelik her türlü etkinliğin düzenlendiği Cermodern, ayrıca resim atölyeleri, satış mağazası, cafe de içeriyor.
Kızılay-Keçiören Metro Hattının Adliye İstasyonunun yanında olup açık ve kapalı otoparkı ile hizmet veriyor.
CUMHURBAŞKANLIĞI SENFONİ ORKESTRASI
Ankara'nın Sıhhıye bölgesinde, 1995-2020 yılları arasında yapımı tamamlanan CSO ADA yerleşkesinde 2023 ve 512 kişi kapasiteli, küresel mimaride iki konser salonu bulunuyor.
Sergi ve kokteyl amaçlı da kullanılan Fuaye alanları, bilet satış bankoları, CSO1826 müzesi, kafe, hediyelik satış mağazası, restoran, mescit, kapalı otoparka geçiş, vestiyer, lavabolar yer alıyor. Detaylı Bilgi
GENÇLİK PARKI
Başkentte yaşayanlara kentsel açık ve kamusal alanların kullanımı konusunda bir örnek oluşturması amacıyla, çağdaş bir eğlence-dinlence mekânı olarak tasarlanmış olup 14 Mayıs 1943 tarihinde açılmıştır.
Ankara'nın Ulus semtinde, 275000 metrakare alan üzerine kurulu Gençlik Parkında, 6 adet giriş kapısı, havuz, opera-bale binası, çocuk oyun alanları, lunapark, tiyatro salonu, sinema salonu, gençlik merkezi, kültür merkezi, düğün-nikah salonu, satış büfeleri, kafe ve çay bahçeleri, açık otopark bulunmaktadır. Detaylı Bilgi
POLATLI
Ankara’nın batısında, şehir merkezine 80 km uzaklıkta bulunan Polatlı ilçesi, batısından geçen Sakarya nehrine de 20 km mesafededir. Polatlı yakınında bulunan Gordion Antik Kentinde MÖ 3000 yılına uzanan uygarlıkların geçtiği bilinmektedir. “Sakarya Meydan Muharebesi”, 22 Ağustos-13 Eylül 1921 tarihleri arasında, Polatlı-Haymana hattında gerçekleşmiş, Yunan ordusu geri çekilmiştir.
Detaylı Bilgi POLATLI ZAFER ANITI VE MÜZESİ
Sakarya Şehitleri Zafer Anıtı, Polatlı ilçe merkezinin de eteklerinde kurulu olduğu “Şehitler Kaşı Tepe”de bulunmaktadır. Anıt ve alt katında bulunan Müze, 28 Ekim 1973 tarihinde ziyarete açılmıştır. Anıt alanına, 420 basamaklı 42 çift sütunlu bir merdivenli yoldan ulaşılmaktadır. Detaylı Bilgi
ANKARA KALESİNDEN BAŞKENT MANZARALARI
Ankara Kalesinin Hisar Kapısından, Ulus ve Hacı Bayram-ı Veli Camii
Kale Burcu üzerinden, Güneyden Batıya Ankara
Kale Burcu üzerinden, Batıdan Kuzeye Ankara ve Kale içindeki Evler
Kale Burcu üzerinden, Kuzeyden Doğuya Ankara
Hacı Bayram-ı Veli Camiinden, Altındağ ve Ankara Kalesi
Hisarpark Caddesinden, Roma Tiyatrosu ve Altındağ
HAMAMÖNÜ VE ÇEVRESİ
Ankara şehir merkezindeki Hamamönü, Romalılar, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde önem kazanmış bir yerleşim alanı olup adını, Osmanlı Devleti'nde Anadolu Beylerbeyliği yapmış Karaca Bey’in, 1440 yılında yaptırdığı “Karacabey Hamamı”ndan alır.
Hamamönü bölgesindeki yapılar yenileyerek yaşanabilir, gezilebilir turistik bir alan ile küçük esnaf işyerleri, müzik kafeler, kına gecesi-nişan-düğün etkinlik mekanları, özel yemeklerin bulunabileceği dükkanlar, kahveciler açıldı. Detaylı Bilgi
ÇUBUK
Ankara'nın kuzeyinde, il merkezine 35 km uzaklıktaki ilçeye Ankara-Esenboğa yolunundan sola ayrılarak ulaşılır.
Çubuk çayı, ilçe merkezinin ortasından geçer. Turşu yapımı ve ticareti önemli gelir kaynağıdır.
ANKARA KALESİ
Ankara'nın Ulus bölgesinde, Samanpazarı-Bentderesi arasındaki tepede yer alan Ankara Kalesi'nin MÖ 5 bin yılında var olduğu, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar zamanında da kullanıldığı bilinmektedir.
Kalenin, Bent Deresi tarafındaki yüksekliği 110 m'dir. Tepenin yüksek bölümünü kaplayan iç kale ve çevresini kuşatan dış kaleden oluşur.
Kale içinde, hediyelik dükkanları, yeme-içme-kahve mekanları turistik olarak düzenlenmiş olup sosyal yaşamda devam etmektedir Detaylı Bilgi
SARAÇOĞLU MAHALLESİ
Ankara'nın Kızılay bölgesinde, 1946 yılında "Memur Evleri" olarak yapılan toplu konut projesi, kentsel dönüşüm kapsamında yenilendi.
119 konut, 159 odalı apart otel, 237 iş yeri, 3 çocuk parkı, süs havuzu yapıldı. 210 adet anıt ağaç korundu, 3 bin yeni ağaç dikildi. Kapalı ve açık yeme-içme mekanları açıldı. Detaylı Bilgi
İZMİR CADDESİ
Başkentin Kızılay bölgesinde, Kumrular caddesi ve Gazi Mustafa Kemal Bulvarını Necatibey caddesine bağlayan cadde olup küçük esnafın yoğun olduğu ticari alandır.
Cadde ve çevresindeki alışveriş ve yaya hareketliliği nedeniyle, caddenin büyük bölümü taşıt trafiğine tamamen kapatılarak yenilenen peyzaj düzenlemeleri ve oturma alanları ile kullanıma açıldı.
HACI BAYRAM-I VELİ TÜRBESİ
Ankara'nın Ulus bölgesinde, Hacı Bayram-ı Veli Camii'nin kıble tarafında yer alan Türbede, 1352-1430 yılları arasında yaşamış, Anadolunun dini önderlerinden Hacı Bayram-ı Velinin mezarı bulunmaktadır.
Ankara'nın Zülfadi (Solfasol) semtinde dünyaya gelmiş olup asıl adı Numan'dır. Küçük yaşta ilim tahsiline başlamış, tefsir, hadis gibi dini ilimler ile fen ilimlerinde de yetişmiş ve Melike Hatun Medresesine müderris olmuştur.
Türbe, hergün binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
Detaylı Bilgi
DOĞAL YAŞAM PARKI
Fatih Sultan Mehmet Bulvarı Çiftlik kavşağı yakınında, AOÇ arazisi içinde yeralıyor.
Ankara Çayının kenarındaki park, çim ve ağaçlandırılmış alanlar, oturma ve çocuk oyun alanlarını içeriyor. Mevcut viyadük altı otopark olarak düzenlenmiş.
YDA'DAN ANKARA
Ankara'nın Gökdelenler bölgesi olan Söğütözü'nde yer alan YDA Center İş Merkezinin doğu tarafındaki panoramik asansörlerden Ankara'ya bakış.
Solda ortada Ankara Şehirler Arası Otogarı (AŞTİ), solda altta Ankaray Bakım ve Depo Alanı, Konya Yolu (Mevlana Bulvarı) ve Eskişehir Yolu (Dumlupınar Bulvarı) Kavşağı, arka planda Anıtkabir
CUBES PROJESİ
Ankara'nın Çukurambar bölgesinde iki blok olarak inşa edilen projede, bina dışına çıkma şeklinde oluşturulan küp şeklindeki bölümler, projeye de ismini verdi.
36 katlı blok, konut ve home-ofis olarak yapıldı. Cadde kenarında da market, eczane gibi dükkanlar ile yeme-içme mekanları yer alıyor. Ara kısım ise çocuk parkı olarak düzenlenmiş.
26 katlı blok, iş merkezi olarak yapıldı. Proje, çok katlı otoparka da sahip.
ETLİK ŞEHİR HASTANESİ
Başkentin kuzey bölgesinde yer alan Etlik yerleşim alanında yapımı tamamlanan Etlik Şehir Hastanesi hizmete açıldı. Civarında, Antares Alışveriş Merkezi, Metro Grossmarket, bağlantı yolları ve büyük ölçekli toplu konut projeleri ile cazibe merkezi oluştu.